Ett av hemmets viktigaste rum är det ibland underskattade badrummet. Där många lägger en hel del tid, pengar och energi på snygg design och möbler i kök och vardagsrum så hamnar ofta badrummet långt ner på prioriteringslistan. Detta är lite synd då vi spenderar mer tid här än vad man kanske skulle kunna tro.
Vill man ge sitt badrum ett välbehövligt lyft så finns det både praktiska och estetiska saker att göra; dels för att det skall fungera på bästa sätt men också för att det skall kännas så trevligt som möjligt. Här kommer tre tips om vad man bör tänka på vid en badrumsrenovering i stockholm.
Hur du byter ut ditt handfat
Det finns många olika typer av handfat och det du väljer bör du basera på dina behov men också din smak: det finns små och stora, runda och fyrkantiga, vita och svarta etc. Börja med att ordentligt analysera det du redan har: har det tjänat dig väl? Du bör ta en funderare på om det varit för stort eller för litet, om formen passat med resten av inredningen och om det är något som du har irriterat dig på med det.
När du väl bestämt vilken modell du tycker passar bäst är det dags för själva bytet. Börja med att stänga av vattnet, du vill ju inte ha en fontän! Det brukar finnas en slags vridkran alldeles under handfatet för att föra detta.
Placera sedan en hink under fatet då det kommer att rinna ut lite vatten då det kopplas ifrån. Med hjälp av en skiftnyckel kan du sedan skruva loss rören under fatet. Var inte för hårdhänt och ta gärna hjälp av en andra person att hålla i handfatet medan du gör detta.
Lyft bort handfatet och rengör sedan rören från eventuell smuts. Detta är ett tillfälle att se till att allt är skinande rent. Placera sedan det nya handfatet, skruva fast rören och vips så har du ett nytt, snyggt sådant – förutsatt att du satt på vattnet igen!
Hur du kaklar ditt badrum
Ett badrums kakel påverkar hela rummets känsla och miljö och här kan man verkligen låta kreativiteten flöda. Vill man ha ett enkelt, stilrent och klassiskt badrum i vitt eller vill man skapa känslan av att befinna sig på havets botten med skiftande gröna och blåa nyanser?
Det första jobbet när man skall kakla ett badrum är att ta bort eventuella tidigare plattor. Detta brukar man göra genom att försiktigt spräcka ett kakel och sedan använda en slags kisel och hammare för att bända loss resten.
Slipa sedan ner väggen så att den är helt glatt, torr och platt. Markera sedan med linjal och penna var mitten är och beräkna hur långt avståndet är mellan golv/tak och mitt. Beroende på plattornas storlek och mellanrummet mellan dem kan du behöva skära till dem så att de kan anpassas till höjd och bredd.
Efter att du har smetat på murbruket kan du med hjälp av en rak bräda sedan trycka på den första kakelplattan. Tryck och vicka på den så att den sitter perfekt i mitten. Utifrån den kan du sedan börja arbetat upp och ner och utåt sidorna.
När allt kakel är lagt fyller du i fogmassan som sitter mellan det. Var noga med att torka bort allt överflöd så att det inte torkar fast.
Hur du sätter in badkar
Vill man sätta in ett badkar själv är det viktigt att se till att det redan finns rör dragna som det kan passa på, annars bör du anlita en rörmokare. Mät noga avstånden till rören och se till att badkarets dränering sitter på samma sida som de redan existerande dränerings rören. Dagens badkar brukar ha en standardstorlek på 70x160cm men det betyder inte att det gamla hade dessa mått så du kan aldrig mäta för mycket!
Om du först skall ta bort ett gammalt badkar så se till att vattnet är avstängt och låt allt gammalt vatten rinna bort efter att du har skruvat loss dräneringsrören. Avlägsna också kranarna och med hjälp av assistenterna lyfta bort det tunga karet.
Innan du placerar det nya se till att allt ser rent och snyggt ut och var särskilt uppmärksam efter rost och mögel.
Markera på väggen var exakt karet skall stå; det absolut viktigaste är att du har rätt mått vad gäller avståndet mellan avloppsröret och badkarets dränering då det är just denna bit som förmodligen kommer att behöva justeras med hjälp av enkla tillbehör för att förlänga eller vrida på röret. Tack vare nya material så är moderna badkar ofta lättare än gamla och de brukar stå på fötter vars höjd kan justeras.
När badkaret väl är på plats se till att rör och kranar sitter väl fastskruvade och sätt sedan på vattnet igen.